Instalarea gazonului pas cu pas 03.03.2023

amenajarea unui gazon dintr-un sul, dar și din semănat, necesită atenție
Un gazon verde și bine întreținut este o adevărată vitrină a casei, grădinii și întregii proprietăți. Cu toate acestea, cel mai bine este să începeți amenajarea acesteia la sfârșitul amenajării grădinii sau curții - după așezarea instalației în pământ sau așezarea elementelor de arhitectură mică. Așezarea gazonului în sine este o serie de lucrări care necesită îngrijire și atenție . Vezi cum să amenajezi un gazon pas cu pas pentru a începe rapid să te bucuri de verdeața ei.

Pregătirea terenului pentru gazon

Alegerea unei poziții însorite ajută la creșterea optimă a ierbii. Acest lucru ar trebui să fie luat în considerare atunci când vă planificați grădina. Prima lucrare legata de amenajarea gazonului va presupune pregatirea terenului. În primul rând, acestea trebuie curățate temeinic de orice gunoi, pietre, crengi sau buruieni . În această etapă, instalăm și orice posibile instalații, de exemplu, stropirea ierbii.
Apoi, locul pentru gazon va trebui să fie săpat. Cel mai bine este să folosiți un motocultor pentru aceasta Acest dispozitiv amestecă pământul și afânează solul. Apropo, poate aduce la suprafață pietre ascunse chiar sub ea. Desigur, puteți folosi și o lopată obișnuită pentru a săpa pământul. Apoi îl săpăm până la adâncimea lopeții .

Adaptarea solului la iarbă

Iarba va crește cel mai bine în sol bine drenat. Așadar, dacă terenul de pe proprietatea ta este lut, va fi bine să-i adaugi pietriș fracționat fin . Pe de altă parte, în zonele nisipoase, sărace în minerale, merită să adăugați puțin pământ de compost în această etapă. Îngrășămintele, cum ar fi ureea, vor fi de asemenea utile.
De asemenea, merită să verificați aciditatea solului. Un gazon luxuriant și verde va fi cel mai ușor pe sol cu ​​un pH de 5,5-7 . La valori mai mici, trebuie efectuată vararea solului. Cum se verifică pH-ul solului? Cel mai rapid și mai precis rezultat este oferit de contoarele electronice, care pot fi achiziționate pentru câteva zeci de zloți.
amenajarea unui gazon necesită utilizarea unui indicator de sol
Puteți găsi  la: După pregătirea compoziției substratului, acesta va trebui totuși să fie nivelat. Începeți prin a sparge bulgări de pământ, cel mai simplu mod de a face acest lucru este cu o greblă. Odată ce scăpați de ele, ajungeți la rolă. Rularea substratului va pregăti solul pentru însămânțarea semințelor sau împrăștierea gazonului din rolă. În acest fel, vei elimina depresiuni și umflături - vei modela corespunzător terenul.

Când să plantezi un gazon?

Momentul de amenajare a gazonului trebuie ales ușor diferit, în funcție de faptul că alegeți un gazon de la semănat sau de la un rulou .
Când se seamănă iarba? Alege dintre doua date: primavara sau vara tarzie. Prima "fereastră" pentru semănat iarbă se deschide la sfârșitul lunii aprilie și durează pe tot parcursul lunii mai . Acesta este momentul în care pământul s-a uscat definitiv după iarnă, iar temperatura este deja în jur de 10 grade Celsius.
Al doilea moment bun pentru amenajarea gazonului de la semănat este sfârșitul lunii august și septembrie . Apoi gazonul va fi udat cu ploaie, iar temperatura ridicată nu va arde răsadurile. Este mai bine să alegeți o zi fără vânt pentru a semăna iarba, altfel vântul poate face ca iarba să crească neuniform.
Când să instalați un gazon rulou? Primavara, vara tarziu sau toamna . Merită să evitați vara plină, când soarele puternic va fi adversarul ierbii. În anii fără zăpadă timpurie, puteți așeza rulouri de iarbă în grădină chiar și până în noiembrie. Este deja înrădăcinată în gazon, așa că ar trebui să supraviețuiască iernii.

Înființarea unui gazon de la semănat

Dacă decideți să vă creșteți gazonul din semințe, aveți o gamă largă de semințe din care să alegeți. Datorită acestui lucru, puteți ajusta iarba la intensitatea utilizării acesteia , precum și la locația gazonului la soare sau la umbră. În magazine vei găsi, printre altele, peluze ornamentale sau de agrement.
De asemenea, trebuie să pregătiți cantitatea potrivită de semințe. Fii ghidat în primul rând de rata de însămânțare, care ar trebui să fie indicată pe ambalaj. De obicei, aproximativ trei kilograme de semințe ar trebui să fie suficiente pentru a semăna 100 de metri pătrați de gazon . Când sunt prea puține semințe, iarba va fi rară și va fi ușor preluată de buruieni.
Solul ideal pentru plantarea unui gazon pentru răsad ar trebui să fie ușor umed. De asemenea, este bine să-l scuturați mai întâi ușor cu o greblă. Distribuiți semințele uniform - le puteți semăna manual sau cu un semănător mic . O bună practică este să semănați în două reprize: mai întâi de-a lungul și apoi peste teren.
După ce iarba a fost semănată, grebla este din nou în mișcare. Solul trebuie greblat ușor, astfel încât stratul minim să acopere semințele. Dacă mai rămân la suprafață, merită să le acoperiți cu puțină turbă. În cele din urmă, rulați gazonul care iese și udați-o ușor .

Așezarea gazonului dintr-o rolă

Este nevoie de ceva timp pentru ca semințele de iarbă să germineze și să crească. Instalarea unui gazon dintr-o rolă este un efect mult mai rapid . Tot în acest caz, aveți la dispoziție tipuri speciale de iarbă, dar un astfel de gazon se va descurca cel mai bine în poziții bine luminate de soare.
Atunci când alegeți gazon dintr-un rulou, asigurați-vă că este verde și sănătos, fără buruieni. Va avea nevoie de puțin mai mult decât zona exactă a gazonului . Tot în acest caz, înființarea gazonului ar trebui să aibă loc pe un substrat umezit.
Gazonul rulat se dezvoltă în benzi succesive, între care nu ar trebui să existe goluri . În același timp, trebuie să apăsați gazonul pe pământ. Apoi procedați în același mod ca la amenajarea unui gazon de la semănat: rulați zona și udați-o.
o mașină de tuns iarba cu baterie vă va ajuta să vă îngrijiți gazonul
După amenajarea gazonului, nu uitați să tundeți regulat. Puteți găsi echipamentul potrivit la 

Ce să rețineți în primele luni după amenajarea unui gazon?

Primele zile după răspândire sunt foarte importante pentru dezvoltarea ierbii. În acest timp, mai ales gazonul semănat trebuie udat ușor de mai multe ori pe zi - cu excepția cazului în care plouă în mod regulat. Utilizați un jet ușor de apă. Germinarea semințelor poate dura de la o săptămână până la patru.
În primele luni după amenajarea gazonului, tunderea va fi, de asemenea, o problemă foarte importantă. În acest timp, merită să acordați o atenție sporită ascuțitului lamelor mașinii de tuns sau mașinii de tuns iarbă . Cele plictisitoare vor rupe și sfâșie fire de iarbă.
Prima tunsoare după amenajarea gazonului trebuie efectuată când acesta atinge o înălțime de aproximativ 10 centimetri . În acest caz însă, iarba se scurtează minim, doar cu aproximativ 1,5 cm. Va fi similar cu a doua și a treia tunsoare, așa că la început va trebui adesea să întindeți mâna spre mașină de tuns. În acest fel, ajuți iarba să prindă rădăcini și să se dezvolte mai bine. Doar a patra cosire ar trebui să fie clasică, până la o înălțime de 5 cm. Un gazon tânăr, fără tuns, nu se va îngroșa corespunzător.
Gazonul din primele luni nu necesită fertilizare. Cu toate acestea, dacă a fost plantat primăvara, merită să ajungeți la îngrășământ în octombrie . Apoi se folosesc amestecuri speciale de toamnă, cu o cantitate mică de azot. Planificați următoarea fertilizare pentru primăvara următoare.

Rezumat: cum să amenajați un gazon?

Începeți amenajarea gazonului prin curățarea zonei de gunoi, pietre și buruieni. Apoi trebuie să sapi pământul până la adâncimea cazmalei. Dacă solul este argilos, îmbogățiți-l cu pietriș fracționat . Verificați, de asemenea, pH-ul solului - poate fi necesară vararea.
Când să semănați iarbă? Cel mai bun de la sfârșitul lunii aprilie până la începutul lunii iunie sau sfârșitul verii. Pregătiți cantitatea potrivită de semințe și semănați-le uniform pe pământ umezit, ușor greblat . După semănat, greblați semințele cu un strat minim de pământ, rulou și apă.
Când instalați un gazon dintr-o rolă, fereastra de toamnă pentru începerea lucrului va fi mai lungă. Întindeți fâșiile de iarbă astfel încât să nu existe goluri între ele și apăsați bine. Apoi procedați la fel ca pentru iarba de la semănat. Este important să cosiți iarba tânără sistematic în primele luni, dar să o scurtați doar puțin . De asemenea, amintiți-vă să udați în mod regulat! 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!